Kräftfiske som hobby
Som kattägare finns en hel del olika hobbys sammanknutet till katten, vissa närmare än andra, och en hobby som många kattägare faktiskt inte har men som de kanske borde ha är att fiska – och nu är det dessutom extra roligt med fiske: nu är nämligen kräftfiskesäsongen i fullgång.
Att hitta prisvärda fiskedrag för vanligt fiske och för kräftfiske är enklast att göra online, och har du inga fiskedrag är det hög tid att skaffa. Kräftsäsongen är nämligen i full blomning och i Sveriges Radio skriver man att det är gott om fina kräftor i Vättern, men att detta kan skifta fort. Är kräftfisket dock en hobby och du har en fin misse hemma kanske detta inte gör speciellt mycket just för dig – då kan du ju skämma bort katten med en lyxig kräftmiddag på kräftor du själv väljer bort. Men om du ska fiska i Vättern ska du även komma ihåg att det finns en hel del regler att hålla sig till enligt fiskelagen. Bland annat skriver tidningen Jnytt om hur man till exempel bara får fiska på helger, vilket betyder att kräftfisket är tillåtet varje fredag från klockan 17.00 och får fortgå fram till och med söndag samma helg klockan 17.00. men när augusti lider mot sitt slut och september börjar är fiskesäsongen över – sista chansen att knipa en egenfångad kräfta är alltså nu till helgen.
Håll koll på reglerna
För att kräftfisket ska vara så säkert som möjligt är det bra att hålla sig till de regler som finns. Till exempel ska man hålla sig till de tidsregler som finns, vilka nämnts ovan och man ska i båten ha flytväst på sig. Man får heller inte ha alkohol i blodet när man ger sig ut, det gäller även om man tagit sig några snaps på kräftskivan kvällen innan och nu på morgonkvisten ska ge sig ut och hämta burar. Andra regler att följa är:
- En person som fiskar kräftor får max lägga ut sex stycken burar
- Samma person som lägger ut burarna ska även hämta dem
- Fångsten måste sorteras så små kräftor kan kastas tillbaka och växa till sig
Problem med tjuvfiske
Något som på senare år blivit allt vanligare är tyvärr tjuvfiske av kräftorna i Vättern. Vanligast är att fiskare byter ut märkningar eller fiskar mer än vad som tillåts samt att man kanske inte kastar tillbaka de mindre kräftorna enligt regelverket. Dock är fisketillsynsmän vid länsstyrelsen i Jönköping ute varje helg och håller koll så inget fusk sker, och alla regler för kräftfiske i allmänhet finns att läsa hos Vätternvårdsförbundet. Så innan du tar dig an kräftfiske som hobby kan det vara bra att läsa igenom de reglar och råd man samlat där, vilka i korthet säger:
- Fisket är bara tillåtet under angiven tidsperiod vilket är den första fredagen i augusti under helgerna till och med september. För kräftfiske under annan period på året måste man ha licens och vara yrkesfiskare.
- Minsta mått på kräfta är 10 centimeter som mäts från pannspets till stjärtspets.
- Kräftor mindre än 10 centimeter ska släppas tillbaka i vattnet på samma palts de fångats.
- Du får bara fiska på allmänt vatten och inte på någons egendom.
- Kräftfiske tillåts med max sex stycken burar per person.
- Burar ska märkas med fiskekula i rött, orange, gult eller vitt och ha bokstaven F på sig då detta betyder fritidsfiskare.
- Fiskekulan ska förses med fiskarens namn, adress och telefonnummer.